TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

Látogatás Sárospatakon

Látogatás Sárospatakon

Látogatás Sárospatakon

A budapesti Baptista Teológiai Akadémia kibővített vezetősége testvéri látogatást tett 2023. október 3-án a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. A találkozó kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a két teológiai intézmény vezetősége és tanári kara jobban megismerje egymást. Dr. Enghy Sándor a SRTA rektora, illetve dr. Mészáros Kálmán a BTA rektora kölcsönösen ismertette az általuk vezetett tanintézmény történelmi múltját, jelenlegi működését, felépítését, missziós stratégiáját és az oktatás hatékonyságát.

A látogatás további programjában lehetőség nyílt a híres sárospataki Nagykönyvtár és a Múzeum, valamint a közelben található habán telep megtekintése is Dr. Dienes Dénes általános rektorhelyettes, egyháztörténész kiváló vezetésével. Ennek során közelebbről megismerhettük I. Rákóczi György (1593-1648) erdélyi fejedelem idején Sárospatakon letelepedett anabaptista habán elődeink küzdelmes életét, az általuk készített eredeti habán kerámiák értékes muzeális darabjait, a Bodrog folyó partján ma is felkereshető „habán udvarházak” műhelyek és hozzájuk kapcsolódó épületek megmaradt régészeti tárgyait és ma is fellelhető emlékeit.

A Baptista Teológiai Akadémiát és annak fenntartóját: Varga László Ottó, Durkó István, Paróczi Zsolt, Macher Tivadar, Dr. Veres Sándor Péter, Dr. Kovács József, Dr. Várady Endre, Dr. Pafkó Tamás, László Gábor és Balla Péter, valamint Dr. Mészáros Kálmán a BTA rektora képviselte. A találkozó végén közösen megállapodtunk abban, hogy a két intézmény a jövőben is szeretne szorosan együttműködni és egymást testvéri módon támogatni. Ennek folytatásaként a közeljövőben viszont látogatásra várjuk a sárospataki hittudományi intézet küldöttségét Budapestre további elmélyült kapcsolat megerősítésére.

Soli Deo Gloria! – Immánuel! Velünk az Isten!

DRMK

Megszakítás