TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

Baptista teológiai tanárok találkozója a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

Baptista teológiai tanárok találkozója a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

Baptista teológiai tanárok találkozója a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

A Baptista Teológiai Akadémia (BTA) rektori kabinete 2023. december 13-án kihelyezett tanácskozást tartott a Debreceni Református Hittudományi Egyetem dísztermében. Az erdélyi teológiai tanárokkal kiegészített tanácskozó testület áttekintette az elmúlt időszak oktatással kapcsolatos tapasztalatait, megoldásra váró kérdéseit és a következő időszak jövőbemutató terveit.

A tanácskozáson a mellékelt csoportkép tanúsága szerint a következő tanárok vettek részt (balról jobbra): Kelédi Márton, Dr. Pafkó Tamás, Dr. Georgiov Adrián, Dr. Hubert Imre, László Gábor, Bereczki Lajos, Dr. Mészáros Kálmán, Dr. Borzási István, Dr. Veress Ernő, Paróczi Zsolt, Balla Péter, Urbán Gedeon, Dr. Veres Sándor, Dr. Kovács József és Dr. Borzási Pál.

A Baptista500 országos jubileumi eseménysorozatába teológiánk is több rendezvénnyel, tudományos konferenciával, regionális találkozóval kapcsolódott be a Kárpát-medence különböző régióiban az elmúlt esztendőben.

Ebbe illeszkedett bele ez a Debrecenben megtartott tanácskozás is, melynek helyszíne a református kollégium egyik díszterme volt, melynek középpontjában Tamássy Miklós (1881–1951) „Ruyter admirális az Eendracht hajón fogadja a Nápolyban kiszabadított magyar gályarab prédikátorokat” című festménye adta közös történelmi múltunkat felidéző művészi hátteret.

Örömmel vettem részt ezen a magyar protestantizmus fellegvárában megtartott találkozón is, mert 2009-ben én magam is ezen a nagyszerű történelmi hagyományokkal rendelkező egyetemen tanulhattam és szerezhettem egyháztörténeti tudományágból doktori fokozatot. Soli Deo Gloria!

Köszönet a református hittudományi egyetem rektorának, Dr. Baráth Béla professzornak, a sokszorosan megtapasztalt testvéri segítségnyújtásért, a helyszín biztosításáért.

**********************************

EGYHÁZTÖRTÉNETI KITEKINTÉS:

Az 1538-ban alapított Debreceni Református Kollégium és Hittudományi Egyetem a Kárpát-medence legrégebben alapított protestáns egyeteme. Falai között tanult számos magyar kiválóság, többek között Ady Endre, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Szabó Magda, Tisza István, Tisza Kálmán, Horthy Miklós és még sokan mások…

Itt kell megemlítenem azt is, hogy ebben a debreceni református hittudományi egyetemen nyert doktori fokozatot a Baptista Teológiai Akadémia több korábbi és jelenlegi vezetője, tanára és remélhetőleg több folyamatban lévő doktorandusza.

De itt kapott tiszteletbeli doktorátust többek között Billy Graham és idősebb Martin Luther King baptista lelkipásztorok is. Reméljük a jövőben folytatódik még ez a sor… 🙂

Immánuel! Velünk az Isten!

(DRMK)

Megszakítás