TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

A BTA vezetőségének kihelyezett tanácskozása Dél-Erdélyben

A BTA vezetőségének kihelyezett tanácskozása Dél-Erdélyben

A BTA vezetőségének kihelyezett tanácskozása Dél-Erdélyben

A BTA Rektori Kabinet kibővített vezetősége két napos elvonulásra utazott Dél-Erdélybe 2023. május 15-16 között, hogy kiértékelje a teológiai oktatás elmúlt időszakának tapasztalatait és a jövőben kínálkozó lehetőségeit.

A tanácskozás helyszíne a hegyekkel, völgyekkel körülölelt Szurduk tó partján található baptista alapítású Precept Bibliakutató Központ kiváló lehetőséget kínált a feladatok nyugodt áttekintésére, a nyitott kérdések békességes megbeszélésére, áldott légkörű imaközösségre és a reményteljes előretekintésre.

Az utazás során több baptista gyülekezetet is felkerestünk Aradon és környékén, ahol betekinthettünk magyar és román anyanyelvű közösségek, több száz tagú gyülekezetek missziómunkájába, általános iskolai, gimnáziumi és egyetemi szintű intézményeik szervezettségébe és bibliaközpontú oktatási rendszerébe.

Meg kell jegyeznünk hogy például Aradon 19 magyar, román, cigány anyanyelvű baptista gyülekezet működik és 7 baptista iskolát tartanak fenn. Az első magyar baptista gyülekezet 1896-ban jött létre a városban. Az alapítók között volt a nagyszalontai származású Kornya Mihály parasztapostol is. Az első imaházat is ő avatta fel Aradon 1900. november 2-án. Azóta már több ezerre tehető a magyar és román gyülekezetek tagsága a városban.

Tiszteletünket tettük a magyar szabadságért életüket feláldozó 13 aradi vértanú obeliszkje előtt, valamint a város központjában, a Megbékélés parkjában ismét felállított Szabadság szobor előtt. Köszönet a nagyon tartalmas és inspiráló tanulmányút szervezőinek.

A tanácskozás résztvevői a következők voltak: Dr. Borzási István, Dr. Borzási Pál, Balla Péter, Dr. Veres Ernő, László Gábor, Dr. Garai Zsolt, Urbán Gedeon, Dr. Veres Sándor, Kelédi Márton, Dr. Mészáros Kálmán, Paróczi Zsolt, Dr. Giorgiov Adrián, Dr. Hubert Imre, Dr. Kis-Juhász Vilmos, Dr. Kovács József, Dr. Várady Endre, Székely András, és Dr. Pafkó Tamás.

Kísérje továbbra is Isten bőséges áldása a magyarországi és erdélyi tanárok közös oktatói munkáját a lelkipásztori szolgálatra, gyülekezeti missziómunkára, szociális feladatokra és egyházzenei pályára készülő hallgatók lelki épülésére.

Soli Deo Gloria! – Immánuel, velünk az Isten!

(MK)

Megszakítás