TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

Meghívó

Meghívó

Meghívó

Szeretettel hívunk, várunk minden kedves érdeklődőt erre a különleges programra!

Sárdi Mária: Kislány a pokolban holokauszt monodráma.

Előadás a holokauszt magyarországi emléknapja alkalamából.

Helyszín: Baptista Teológiai Akadémia.
Időpont: 2023. április. 21. 16 óra.

Műsor:
– Köszöntő
– Kél molé ráchámim (Gyászima) Rosenfeld Dániel Imre kántor
– Előadás. Sárdi Mária: Kislány a pokolban holokauszt monodráma
Kislány: Gunyecz Anna
dramaturg-rendező: Kriszt László
Zene: Secret Garden
– Interaktív beszélgetés a nézőkkel az alkotóval és a közreműködővel, az előadásról.

Ismertető:
“Kora délután volt, amikor megérkeztünk. A láger kapujában akkor zenekar játszott, csupa csíkos ruhás nő. Gyerek fejjel úgy gondoltam ahol zenével fogadnak, az nem is lehet olyan rossz. Rosszul gondoltam. A tizenegyezer gyerek közül, alig százan élték meg a felszabadulást, egy voltam közülük” (Sárdi Mária)

Gondolatok az előadásról:
Ritkán adatik meg, hogy egy monodráma, pláne egy holokauszt monodráma 17 évig legyen színpadon, egy kicsi kamaraszínház repertoárján. A több mint másfél évtized alatt sok kolléga, külső segítő munkája, kitartása kellett ahhoz, hogy színpadon maradhasson  a megtörtént eseményekből készült színpadi adaptáció. A holokauszt monodráma mondanivalója nagyon tiszta és világos volt: „egy 15 éves kislány, vészkorszak alatti szenvedésein keresztül elmondani, megmutatni a 600 ezer magyar és a 6 millió zsidó ember, elhurcolását, jogaiktól megfosztását, kínzását, meggyilkolását. Mindez mementóként álljon itt előttünk, s okuljon belőle az emberiség”! (Kriszt László dramaturg-rendező)

Érdekesség:
A sors úgy hozta, hogy Sárdi Mária és Kertész Imre gyerekként, együtt volt a Bergen Belseni koncentrációs táborba. Majd 50 évvel később a “Kislány a pokolban” című napló 2002-ben, szintén együtt volt a Nobel díjra jelölt Kertész Imre “Sorstalanság” című könyvével.
Megtiszteltetés, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem, a Dohány utcai Zsinagóga,
a Kálvin téri Református templom, a Sola Scriptura Teológiai Főiskola, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem után a Baptista Teológiai Akadémián is látható lesz, ez a mára ikonikussá vált monodráma!

További részletek:
www.mindenamiszinhaz.hu                   www.kazanistvankamaraszinhaz.hu

Megszakítás