A Baptista Teológiai Akadémia végzős hallgatója Kissné Balázs Barbara (MA1), az Élet Menete Alapítvány roma projektekért felelős vezetője szervezésében Roma Holokauszt emléknapra került sor a Vasúttörténeti Parkban. Teológiánkat dr. Várady Endre képviselte az emléknapon. Az alábbiakban Kissné Balázs Barbara beszédét adjuk közre, amely betekintést enged abba, miken mentek át emberek ezrei azokban a szörnyűséges időkben.
“Kedves Emlékezők!
Szeretettel köszöntök mindenkit, aki ma ezen a megemlékezésen megjelent. Most megragadom az alkalmat,hogy köszönetet mondjak az Élet Menete Alapítványnak, mert az elmúlt években lehetővé tette, hogy Auschwitz-Birkenauban emlékezzünk a Roma Holokauszt áldozataira. Így a férjem, Kálmán és az én vezetésemmel, sok-sok roma fiatal ismerhette meg azt a volt koncentrációs tábort, amely szimbóluma lett a Holokausztnak, az emberirtásnak és a terrornak.
Mi, itt ma arra emlékezünk, ami 1944. augusztus 2-án történt, azon a helyen, amely ma annak a példája, mihez vezet a rasszizmus, antiszemitizmus. 1944. augusztus 2-áról 3-kára virradó éjszaka Lengyelországban, Auschwitz-Birkenau cigány családi táborának foglyait, közel 3 ezer férfit, nőt és gyereket megöltek. Egy éjszaka alatt a gázkamrák és krematóriumok vetettek véget földi életüknek.
Ma Auschwitz múzeumként működő részében, a 13-as barakkban láthatjuk azt, hogy milyen életük volt a cigány tábor foglyainak, láthatjuk az
úgynevezett cigány könyvet, amelyet később a földbe ásva találtak meg, és 21 ezer nevet tartalmaz. Huszonegyezer cigány ember nevét, akiket a táborban regisztráltak, ezek a nevek a 13-as barakk falán láthatóak, amely nagyon megrendítő. Mi volt a bűnük ezeknek az embereknek? Csupán csak annyi, hogy cigánynak születtek, így a náci ideológia szerint, ők is alacsonyabb rendű emberek voltak, haszontalan népség, akiket ki kell irtani.
Mi, akik ma itt vagyunk, azzal az üzenettel térjünk majd haza: hogy Isten a maga képmására teremtette az Embert, ezért mindenki egyforma!
Nincs különbség ember és ember között. Mindegy, hogy kinek milyen a bőrszíne. Mindegy, hogy ki, melyik vallási felekezet tagja. Az Élet Menete Alapítvány egyik jelmondata, hogy emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk kötelessége. Legyen ez minden jelenlévő egyik jelmondata, mert ha a túlélőink nem lesznek, akkor már csak mi leszünk, akik tovább tudják adni a múltban történteket. Nem szabad, hogy a
Holokauszt feledésbe merüljön, mert a jelenben úgy tudunk élni, és a jövőnket úgy tudjuk építeni, ha ismerjük a múltunkat.

Soha többé Jom Hasoá, soha többé Porrajmos.

Köszönöm, hogy meghallgattak, külön köszönöm én is az egyházi személyeknek a jelenlétét, amely most egy HÍD építését jelképezi. HÍD különböző felekezetek között az emlékezés érdekében.”

Az esemény videója itt tekinthető meg.

 

 

 

Total Page Visits: 70 - Today Page Visits: 1